15 Temmuz 2014 Salı

Balıklarınız Neden Korkar

BALIKLARI ÜRKÜTEN NEDİR?
-Genelde sorunun kaynağı balıkların henüz alışamadığı ortamdır..Yeni kurduğunuz akvaryum veya akvaryuma yeni aldığınız balıklar henüz mevcut ortama alışmadığından akvaryumda rahatça yüzmeye cesaret edemezler..Bu nedenlede saklanma,birbirine sokulma ihtiyacı duyarlar.Bu sorun genelde sosyal davranışlar gösteren ciklet türlerinde görülmektedir.
Not:Balıklarınız su sıcaklığının gereğinden fazla düşük olması sebebiylede su yüzeyine çökmüş ve birbirine sokulmuş olabilir.
- Bir diğer neden akvaryum dışından herhangi fiziksel tehdit hissetmeleri olabilir..Şöyleki; akvaryuma fazlaca meraklı bir insanın(genelde çocuklu evlerde sık rastlanır)akvaryuma doğru yaptığı ani hareketler balıklarınızı korkutacak ve alışme süresini her defasında ileri atacaktır..
Akvaryumun ebatları balıkların sağlığı açısından ne kadar önemliyse,yerden yüksekliğide okadar önemlidir..Bel hizasından aşşağıda olan akvaryumlardaki balıklar evdeki sakinlerin hareketlerinden daha çok etkilenecek ve korkacaktır.
Örneğin resimdeki akvaryum cam yüksekliği fazla olmasına rağmen yere fazlaca yakındır.Bu ,hareketlerimizin balıklar tarafından daha büyük hissedilmesine neden olacaktır.
-Akvaryumunuzun kapı girişinde olması,sürekli açılıp kapanan kapı yüzünden balıklarınızın ürkekliğine neden olabilir..Özellikle büyük hacimli akvaryumlarınıza yer seçerken bu konuya özen göstermeniz yerinde olacaktır.
SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN
-Öncelikle sabır gereklidir çünkü nihayetinde uç etkenler olmadığı sürece geçici bir durumdur.
-Besleyeceğiniz balığın yaşam şartlarına uygun dekorun uygulanması bu süreyi kısaltacaktır.Örneğin bir sarı prenses akvaryumuna iki kök bitki dikip balıkların bu sorunu kısa sürede atlatmasını beklemek boşa olacaktır.
-Kaya dekorlu bir akvaryumda kayaların yüksek olması,ve akvaryum hacmi için yeterli olması bu sorunun çözümünü kolaylaştırır.
-Yine yukarıdaki resimlerde görüleceği üzere yüksekliği fazla olan bitkiler balıklarınızın cesaretle su yüzeyine yaklaşabilmesi için cesaret verecektir.
-Akvaryumda şeffaF olmayan bir arka fon kullanılması balıkların en azından tek yönlü bir koruma alanı hissetmesini sağlayacak ve korkularını azaltcacaktır.
-Yine bazı balıklar tek tür beslendiğinde ürkekliğin geçmesi zaman alabilir.Bu nedenle geçici bir süre akvaryuma başka tür balıklar eklenebilir.
örneğin camacam bir akvaryumda ısıtıcının arkasından çıkmayan discusları alıştırmak için akvaryuma birkaç incisus ekleyebilirsiniz.
-Aç kalan balıklar yemlenmek için saklandıkları yerden çıkabilirler..Balıkları birgün sabahtan yemlemeyip ,akşam cama yapıştıracağınız bir tablet yemle sorunun çözümüne katkıda bulunabilirsiniz..Ön cama gelip yem yiyen balıklar kendilerine bir müdahele olmadığını görüp daha sonrası için cesaretleneceklerdir.
-Akvaryumun ışıklandırmasının safi mavi loş olması balıklar üzerinde ürkütücü etkide olabilceğinden aydınlatma gün ışığına yakın ve yeterli ölçüde olmalıdır.Akvaryumun olduğu oda karanlıkken,ışıkları yakacaksanız,önce odanın,daha sonra akvaryumun ışığını yakınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Comments system

[facebook][blogger][disqus]