15 Nisan 2013 Pazartesi

Psikolojik Hastalıklar

Psikolojik Hastalıklar
Sultan Papağan'larının narin hayvanlar olduğunu unutmamak gerekir. Çevre şartlarından, maddi-manevi, çok çabuk etkilenebilirler. Psikolojik hastalıklar ise genelde manevi yani fiziksel olmayan çevre şartlarından ötürü meydana gelmektedir. Bu hastalıkların genel çözümü onları bu soruna iten sebepleri ortadan kaldırmaktır.

Psikolojik hastalıklar şu ana başlıklarda toplanabilirler:

Tüy Yolma:

En belirgin psikolojik hastalıktır ve teşhisi de doğru yaklaşıldığı müddetçe çok kolaydır. Sultan Papağanlarında bu hastalığa çok fazla rastlanılmaz. Bir çok sebepten ötürü meydana gelmiş olabilir: yeni evine gelen papağanın önceki ortamını özlemesi, yaşadığı ortamdan hiç memnun olmaması, devamlı stres altında olması, devamlı korkmasını gerektiren durumların olması vb çeşitleri sebepler sayılabilir. Kesin ve tek bir sebebi yoktur.

Tüy yolma teşhisinin konabilmesi için: sultancıkların vücutlarındaki bir ya da birkaç bölgeyi kanatana, yaralayana veya iyice kel bırakana kadar yolması gerekir. Bu duruma düşen bir sultan uzun süre gözlem gerektirmeksizin kolayca teşhis edilebilir.

Her psikolojik hastalıkta olduğu gibi bu hastalığın da çözümü sebep(ler)in ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. İyi bir gözlemden sonra sultancığımızın bu duruma neden düştüğü konusunda bir karara varıp o şartları değiştirmemiz gerekmektedir.

NOT: Sultan Papağanları günün büyük bir bölümünü kendilerine ayırıp tüylerini düzeltmeyi seven hayvanlardır. Gagaları ile hem yeni çıkan tüyler için vücutlarını hazırlarlar ya da hali hazırda var olan tüyleri düzeltirler. Tüy Yolma hastalığının bununla karıştırılmaması gerekir. Zaten karıştılması da zordur. Çünkü Tüy yolma hastalığında Sultancıklar kendilerini çirkinleştirip zarar verirler. Tüy düzeltme de ise rahat ve sakindirler, kendilerine zarar vermezler.

Çığlık Atma:
En yukarda da bahsettiğimiz gibi psikolojik hastalıklar için "kesin ve tek nedeni şu"dur denilemez. Bu hastalıkta da diğerleri gibi gözlem gerektirir. Gözlem sonucunda en iyi karara sultancıklarımızın sahipleri karar vereceklerdir.

Bu hastalığa yakalanan sultancıklar normal zamandaki ötüşlerinden farklı olarak adeta çığlık atarlar. Zaten bu durum dinleyenler tarafından farkedilebilir. Çünkü çok korkmuş ya da canı acıyorcasına çığlıklardır bunlar.

Kusma:
Kusma hastalığı sultancıklarda çeşitli nedenlerden dolayı görülebilir. Başlıca kusma nedenleri fiziksel durumlardır. Fiziksel nedenli kusmalar diğer hastalıkların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bir de psikolojik nedenlerden dolayı kusma hastalığı görülebilir. Bunun nedenleri ise diğer psikolojik hastalıklara göre biraz daha belirgin olabilir (eşinden ayrı düşmek yada eş istiyor olmak vb).

Eğer sultancığımız diğer hastalıkların belirtilerini göstermeksizin kusuyorlarsa (yani hiçbir fiziksel neden olmadığına kanaat getirirseniz) psikolojik nedenler araştırılmalı ve ihtiyaçları karşılanmalıdır. Bunun yanında kusma hastalığına ister fiziksel ister psikolojik yakalansın, sultanlarımıza haşlanmış patates vererek bu dönemde beslenmesinde yardımcı olunabilir.


Titreme:
Titreme özellikle korkan, ürken sultancıklarda görülür. Ani yüksek gürültü, kafes sarsıntısı, darbe vb korkutucu durumlara maruz kalan sultancıklarda kısa yada uzun süreli titreme durumuyla karşılaşılır. Bu durumdaki sultancıklarla sakin sesle konuşmalı yada hafif sesli müzik (klasik müzik önerilir) dinleterek onları rahatlatmalıyız.

Not: Titreme Sultan Papağanlarında çoğu zaman üşüme yada fiziksel hastalıklardan ötürü görülür. Korkudan titreme ise basit atlatılabilen çok önemli olmayan geçici bir durumdur. Buna rağmen geçmezse veteriner-hekime başvurmakta fayda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Comments system

[facebook][blogger][disqus]