15 Nisan 2013 Pazartesi

Kanarya kuşunda beyin ve ötüm

Yapilan arastirmalar sonucunda otum kuslarinin beyinlerinin bazi kisimlari ,sosyal olaylar karsisinda buyume gosterdigi gorulmustur..Washington Univ. de arastiricilar disilerle beraber tutulan erkek sercelerin bazi beyin bolgelerinin yuzde 15-20 oraninda buyudugu gorulmus ve otum(sarki) bolgeleride bu iki bolgenin icinde yer almaktadir.
Bu calismalardan once beyindeki otum(sarki) bolgelerinin, gunluk isigin artmasi sonucu kuslarin kaninda artan Testosterone hormonunun artisi sonucu buyudukleri dusunulmekle beraber bu buyumenin ayrica sosyal olaylarlada gerceklestigi ispatlanmistir.
Kuslar arasindaki sosyal(erkek-disi)etkilesimlerin ciftlesmeyi nasil tetikledigi bilinmekle beraber bu etkilesimin otum(sarki)uzerine nasil bir etki yaptigi daha az bilinmekteydi.Bu calismada 4 ayri grup serce kullanilmis olup yedi erkek, disilerle ayni odada 20 saatlik isik altinda ciftlesme ortaminda tutuluyor.Sekiz diger erkek ,disi olmayan bir odada ve dort erkek uzun gun isigi altinda yine dort erkek kisa gun isigi olan bir ortamda tutuluyor.Kuslarin otum(sarki) beyin bolgeleri birbirleri ile bagli onbeyin kisminda yer almakta olup otumun kontrolunu yapmaktadirlar.Bu bolgelerden ikisi HVc ve RA dir.Ucuncu bolge ise Rt olup otum ile ilgisi yoktur.
40 gunluk arastirma sonunda disilerle beraber tutulan erkeklerin HVc ve RA bolgeleri diger erkeklere oranla daha buyuk olculmustur.Buna karsilik testosterene orani her iki grupta ayni kalmis olup az isik alan kuslarda azalmisitr.
Bunlardanda anlasilacagi gibi otum sistemi sadece uzun gun isigi sonucu salgilanan Testosterene hormonundan kaynaklanmayip sosyal etkilesimlerde rol oynamaktadir.
Kus besleyenlerin Dikilme diye tabir ettikleri olay isik miktarinin degisimi sonucunda kusun kaninda artan Testosteren
hormonunun salgilanmasindan kaynaklanmaktadir.Sosyal aktivitelerde Testosteren artisi olmadan beyindeki otum bolgelerini etkilemektedir.
Kuslarin butun otum ogrenim kabiliyetleri buyuk oranda Testosteren ve Estrogen gibi hormonlara bagli olarak gelismekle beraber sosyal etkilesimlerinde buna etkisi oldugu kanitlanmistir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Comments system

[facebook][blogger][disqus]