Bülbül ötümlü kanarya
Ben bülbül ötümlü kanarya konusu ile bir süre ilgilendim. Aslında bayağı uzun bir süre sayılabilir, birden fazla kümeste mozaik, bülbül ötümlü kanarya,saka gibi değişik kuşlarla aynı anda ilgilendim. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım. (ustaların affına sığınarak)
Bülbül ötümlü kanarya sadece zevke hitabeden bir uğraşıdır (Tabiki bana göre). Bu konuda çok fazla polemik oluşturur. Herkezin zevki farklıdır. Bazıları border ile değişik tipte kuşları kırma yoluna giderek bülbülün ses tonunu yakalamak için çaba sarfederken bazılarıda nağme sayısının fazlalığını amaç edinerek bol nağmeli öten kuş ırklarını melezlemeyi denemişlerdir. Benim gördüğüm en bol nağmeli ve ses tonu en çok bülbüle yakın ötüşlü kuşlar Parizyen, harz, border hatta arada bir yerlerde gloster de kullanılmış kırıklardı.
Ancak kendi uğraşım esnasında özellikle malinua üzerinde yoğunlaştım ve mümkün olduğunca saf ırk üzerinde çalıştım. Kendi yetiştirdiğim Malinualar içerisinde Hollanda tipi yüksek sesli malinuaların daha yetenekli olduklarını ve (sayısını burdan yazarsam çok eleştiren olacağını bildiğim için yazmıyorum) çok fazla nağmeli olduklarını gördüm, hatta bu nağmeler aksine basit nağmelerden ziyade oldukça zor nağmeleri kolaylıkla ve bolca yaptıklarına şahit oldum. Tabi bu kuşların ses tonu ve nağme sayısı benim için yeterliydi. Bülbüle en yakın ses tonuyla öttüklerini düşünüyorum.
Ama bu tartışmalı bir konu ben kuşlarımı sadece ve sadece çıkar gözetmeksizin kendim için yetiştirdiğimden başkalarının fikirleri beni pek ilgilendirmedi ve hatta eleştirileri. Daha iyisini yapıp göstereni de göremedim ki eleştirileri dikkate alayım.
Değişik ırkları deneyerek ve kırarak bülbül ötüşlü kanarya yetiştirmek çok emek, çok zaman ve sabır gerektirir ki tamamının boşa çıkması da yüksek bir olasılıktır. Düşününki ari ırk bir kanarya ile uğraşırken bile tam ötüşü yakalamak en az beş yıl alıyor. Tabi ki hazır kuşları bulupta ben bir yılda yaptım diyenleri bu konunun dışına bırakıyorum.
Bülbül öten baba zaten adı üstünde baba eşte ise bunu yavruya dinletme imkanı olmayacaktır. Eğer eşe atılmamış ve çok iyi öttüğünü düşündüğünüz bir öğretmen kanarya kullanmak isterseniz ben kendi adıma tavsiye etmem. Çünkü kaset eğer temizse ve iyi düzenlenmişse çok da fazla sayıda nağme olacağından kaset dinletmek daha iyidir, bir kanaryanın ötebileceğinden çok fazla nağme kasette bulunacaktır. Böylece yavruların her biri istediği nağmeyi ötme şansına sahip olduğu gibi bir kaç kanaryanın değişik ve birbirinden farklı nağmelerinin çeşitliliği insana dinlerken ayrıca keyif verir. Yoksa bir kanaryanın klonlarını çıkarmanın pek mantıklı olacağını düşünmüyorum. Hatta yavrulardan biri hoca kanaryadan daha yetenekliyse daha fazla nağme yapacaksa bunu nasıl anlıycaz? Klonların hepsi aynı şekilde ötecek. Bülbülün orijinal sesini dinlemek kanaryaların ses tonlarını da ıslah etmeye yarayacaktır.yavrulardan bülbüle en yakın ses tonuyla öteni sonraki yıl damızlığa ayırmak ırk üzerinde gelişmeyi sağlayacaktır. Yoksa bülbül nağmesini ötmesi aslında çokda sorun değil. Esas mesele ses tonu ve hatasız nağme sayısıdır.
Aslında esaslı bülbülcüler ustalarımız bir konuda hemfikirdir, buda kuşların tek tek birer kafese konularak kafes üzerine önce beyaz örtü, onun üzerine siyah örtü örterek kuşlara ders vermektir. Ne diyelim bir bildikleri var elbette. Ama ben malinualarımın hiçbirini örtmedim ve tek kafese çoğunu ayırmadım. Salma içerisine büyük bölümünü saldım yeteri kadar tünekle kavga etmelerini engelledim.
Kuşlarımın tamamıda bol nağmeli olarak öttüler hatta malinuanın bir özelliği vardır bol ışıklı ortamda ders alan malinualar ses tonajını artırıyorlar, karanlıktakiler daha düşük tonda ve yavaş ötüyorlar. Ben bol ışıkta yani pencere kenarında bir salmada eğitim verdim sıkıntı çıkmadı. Bence gayette güzel oldu.
Bülbül ötecek kuş hem zeki hem hançerli hemde makara ve şakşağa kaçmayacak bi kandan gelmelidir. Genel kanı budur.
Bu konuda arkadaşım çok haklı gerçekten böyle olmalı, ama makara yapmayacak bir kanarya! İşte bu büyük sorun, böyle bir kanarya varmıdır? kanaryanın doğasına uygunmudur? Bülbül ötüşü konusu bir ömre sığmayacak kadar zor, bir okadar bilgi gerektiren, başarısız olunduğunu yada olunmadığını anlamak için çok zaman gerektiren bir konudur.
Peki bülbülün makaralı nağmeleri yokmudur? peki şakşakları yokmudur? bütün iş iyi bir kulak ve uğraşacağınız ırkın nasıl bir ötüş düzenine sahip olduğunu bilmekten geçer. Mesela Malinua kanaryanın nerede, kaç nağme arayla, hangi sıraya göre makara yada nağme yapacağını bilen yada büyük bir yüzde ile anlayan üretici, eğer bülbül ötümünü ayrıntılarıyla takip edebilecek ilgi ve özellikle kulağa sahipse (her kulak müziği dinler ama notaları sanatçılar ayırd eder) Malinua kanaryanın ötümüne uygun bir bülbül ders kasedi (CD si) yapabilir. Ben hep Mp3 yaptım ve Cool Edit programında gerekli düzenlemeleri yaptım. Bu program veya benzerleri kulağınızla beceremesenizde nağmeleri resim olarak karşınıza getiriyor. Yakın nağmeleri resim olarak tanıyıp vede dinleyerek yerli yerine oturtabiliyorsunuz. (Ben hit kır denilen nağme bile olduğuna inanmadığım sesi malinualarıma hiç dinletmedim)
Hemen birileri bu yazıyı okuyunca makaralı şak şaklı bülbül nağmesi kanaryaya dinletilirmi enayi, kanarya bozar, diye aklından geçirecektir, çoğu bu işle uğraşan acemi değilse zaten dinletmez ama mesele bunları dinletmek hatasız yapmalarını sağlamaktır. Birde bu nağmeleri bozmayan kalite yavrular yetiştirilince nasıl olur. Bunu düşünmeyi size bırakıyorum. Madem adam gibi yapılacak bu iş, madem mükemmelciyiz, madem herşeyi çok bilip başkalarının yaptıklarına hata bulup şevkini kırıyoruz.
Kolay nağmeleri her kuş öter. Zorun zevki, keyfi başkadır oldumu zor olacak. Ben böyle düşünüyorum.
Eğer kırık kuşlarla bu iş yapılacaksa bir border baba yada anne ile bir malinua nın kırığının ne ötebileceğini tahmin edebilirmisiniz? Yavruların kaç tanesi birbirine benzer özellikte yada ne ötecek? İnanın her biri iki ayrı kanın değişik özelliklerine doğru kayıyor ve bir standart yakalamak zor. Hatta yakaladığınızı düşündüğünüz iyi bir yavruyu ne ile eşe atıcaksınız yavru ne kadar, tesadüfen iyi öten kırık babasına benzeyecek ve ne ötecek.
Kırık kanaryayı yetiştirmekden ziyade bu tarz bir eleme ve ırk karışımını yaparak bir ötüm kanaryası soyu (ki bu soy size ait ve emsalsiz olacaktır) yetiştirmek ne demektir? Bir malinua kaç yıllık bir sürede eğitilmiş kanı düzene sokulmuş ve ari ırk haline getirilmiştir. Kırık kanaryaların her yavrusu ötüş olarak muhakkak geçmişinden gelen bir ırka daha yakın ve biri diğerinden değişik olacak tam bir homojen karışım elde edilemeyecektir.
Eğer illaki kırmak lazım diyenler kırsınlar, başarmanın zorluğu bir yana bu ırk ötüm tarzını yakalamak bir kaç yıla sığmayacaktır, acemi arkadaşlarım bunu muhakkak bilerek bu işe başlamalıdır. Ben yarışmalarda gördümki yaşlı bülbülcülerden çok Anadoludan gelen 30-40 yaşlarındaki bülbülcüler daha başarılı. Kendimce bunun sebebi eski bülbülcülerin bir ömür uğraşarak yetiştirdikleri kanaryaları elmas gibi alıp işlemeye devameden ve ömrünü yine bu yolda tüketen diğer kişilerden edindikleri kanaryalar ile yola devam etmeleri olmuştur. Nerden biliyorsun derseniz sorduğumda, Bülbülcü ahmet efendinin babasından kalma kanaryalarını torunu 65 yaşındaki bilmem kim öldüğünde ailesinden alarak devam ettirdim diyenler oldu. Kırık yapıcam diyenler sözü geçen zamanı iyi hesaplayın. Birkaç insan ömrü üzerinde bir zamanda yetiştirilmiş kanaryaları üretme hayali çok uzak, bu işi kırıkla yapacaksanız böyle bir kanarya soyu bulursanız daha kolay olur kanaatindeyim.
Zaman ayarlayıcı basit saatli pirizlerden almanı tavsiye ederim. Ben sabah gün doğumunda piriz ayarıyla derse başlatıyordum 45 dakika ders 15 dakika dinlenme olacak şekilde öğlene kadar, öğlen memur mesaisi 12.00 ile 13.00 arası boşluk ve akşam hava karardığı anda kapanacak şekilde ayarlamıştım. Boşluklar çok önemli kuşlar o arada hemen derse giriyor sürekli kaset dinlemek strese sokuyor ve ders yapmalarını engelliyor. Özellikle sabah ilk saatler kuşların en çok dinledikleri zaman. Akşama doğru artık ders kuşları pek ilgilendirmiyor. Yada ben öyle gözlemledim.
Teybin sesi normalden biraz daha düşük olmalı kuşların ders yaparkenki cıvıltılarını bastırmayacak kadar. Yüksek ses kuşları ürkütüyor. Kuşların işitme duyuları çok iyi bizim zor duyduğumuz sesleri bile rahatlıkla duyabiliyorlar.
Bülbül eğitimi verilecek kanaryalara diğer kanaryalar gibi düşünerek nasılsa ötüş kuşu bunlar verelim bi karışım diyemezsiniz. İlk önce kuşların tamamen dengeli beslenmesini sağlamalısınız. Ben bazılarının yaptığı gibi eğitim süresince düz yem vererek kuşa işkence etmekten yana değilim. Ancak çok dikkat etmek lazım erken kızmaları ve ötüşe geçmeleri demek az nağme yapmaları, bozuk nağmelerle donanmaları ve daha kötüsü emeğin boşa gitmesi anlamına gelir. Sadece bu sebeple kuşların geç ötmeleri için elma yeşillik ve benzeri besinlerle kızışmalarının gecikmesini sağlamak nijer gibi kızdırıcı yemlerden kaçınmak gerekir.
Başka arkadaşlarımız ve ustalarımızda benim unuttuğum veya kendilerine yanlış gelen konuları ekleyerek yardımcı olacaklar.
Bu yazıyı büyük bir keyifle yazdım Allah kolaylık versin inşallah istediğiniz gibi yavrular alırsınız emeğiniz boşa gitmez.
Size daha önceden elimde bulunan ve çok faydalı olduğunu düşünerek sakladığım bülbüllü kanarya ve ıslahını çok güzel açıklayan bir makale sunmak istedim. Saf ırk kanarya ile uğraşmanın bile ne kadar zor olduğunu ve uzun zaman aldığını güzel anlatıyor.
Yeni bülbülcüleri Kırıklarla uğraşması yönünde bilgilendirenlerinde faydalanmalarını umarım.
Bülbül ötümlü kanarya sadece zevke hitabeden bir uğraşıdır (Tabiki bana göre). Bu konuda çok fazla polemik oluşturur. Herkezin zevki farklıdır. Bazıları border ile değişik tipte kuşları kırma yoluna giderek bülbülün ses tonunu yakalamak için çaba sarfederken bazılarıda nağme sayısının fazlalığını amaç edinerek bol nağmeli öten kuş ırklarını melezlemeyi denemişlerdir. Benim gördüğüm en bol nağmeli ve ses tonu en çok bülbüle yakın ötüşlü kuşlar Parizyen, harz, border hatta arada bir yerlerde gloster de kullanılmış kırıklardı.
Ancak kendi uğraşım esnasında özellikle malinua üzerinde yoğunlaştım ve mümkün olduğunca saf ırk üzerinde çalıştım. Kendi yetiştirdiğim Malinualar içerisinde Hollanda tipi yüksek sesli malinuaların daha yetenekli olduklarını ve (sayısını burdan yazarsam çok eleştiren olacağını bildiğim için yazmıyorum) çok fazla nağmeli olduklarını gördüm, hatta bu nağmeler aksine basit nağmelerden ziyade oldukça zor nağmeleri kolaylıkla ve bolca yaptıklarına şahit oldum. Tabi bu kuşların ses tonu ve nağme sayısı benim için yeterliydi. Bülbüle en yakın ses tonuyla öttüklerini düşünüyorum.
Ama bu tartışmalı bir konu ben kuşlarımı sadece ve sadece çıkar gözetmeksizin kendim için yetiştirdiğimden başkalarının fikirleri beni pek ilgilendirmedi ve hatta eleştirileri. Daha iyisini yapıp göstereni de göremedim ki eleştirileri dikkate alayım.
Değişik ırkları deneyerek ve kırarak bülbül ötüşlü kanarya yetiştirmek çok emek, çok zaman ve sabır gerektirir ki tamamının boşa çıkması da yüksek bir olasılıktır. Düşününki ari ırk bir kanarya ile uğraşırken bile tam ötüşü yakalamak en az beş yıl alıyor. Tabi ki hazır kuşları bulupta ben bir yılda yaptım diyenleri bu konunun dışına bırakıyorum.
Bülbül öten baba zaten adı üstünde baba eşte ise bunu yavruya dinletme imkanı olmayacaktır. Eğer eşe atılmamış ve çok iyi öttüğünü düşündüğünüz bir öğretmen kanarya kullanmak isterseniz ben kendi adıma tavsiye etmem. Çünkü kaset eğer temizse ve iyi düzenlenmişse çok da fazla sayıda nağme olacağından kaset dinletmek daha iyidir, bir kanaryanın ötebileceğinden çok fazla nağme kasette bulunacaktır. Böylece yavruların her biri istediği nağmeyi ötme şansına sahip olduğu gibi bir kaç kanaryanın değişik ve birbirinden farklı nağmelerinin çeşitliliği insana dinlerken ayrıca keyif verir. Yoksa bir kanaryanın klonlarını çıkarmanın pek mantıklı olacağını düşünmüyorum. Hatta yavrulardan biri hoca kanaryadan daha yetenekliyse daha fazla nağme yapacaksa bunu nasıl anlıycaz? Klonların hepsi aynı şekilde ötecek. Bülbülün orijinal sesini dinlemek kanaryaların ses tonlarını da ıslah etmeye yarayacaktır.yavrulardan bülbüle en yakın ses tonuyla öteni sonraki yıl damızlığa ayırmak ırk üzerinde gelişmeyi sağlayacaktır. Yoksa bülbül nağmesini ötmesi aslında çokda sorun değil. Esas mesele ses tonu ve hatasız nağme sayısıdır.
Aslında esaslı bülbülcüler ustalarımız bir konuda hemfikirdir, buda kuşların tek tek birer kafese konularak kafes üzerine önce beyaz örtü, onun üzerine siyah örtü örterek kuşlara ders vermektir. Ne diyelim bir bildikleri var elbette. Ama ben malinualarımın hiçbirini örtmedim ve tek kafese çoğunu ayırmadım. Salma içerisine büyük bölümünü saldım yeteri kadar tünekle kavga etmelerini engelledim.
Kuşlarımın tamamıda bol nağmeli olarak öttüler hatta malinuanın bir özelliği vardır bol ışıklı ortamda ders alan malinualar ses tonajını artırıyorlar, karanlıktakiler daha düşük tonda ve yavaş ötüyorlar. Ben bol ışıkta yani pencere kenarında bir salmada eğitim verdim sıkıntı çıkmadı. Bence gayette güzel oldu.
Bülbül ötecek kuş hem zeki hem hançerli hemde makara ve şakşağa kaçmayacak bi kandan gelmelidir. Genel kanı budur.
Bu konuda arkadaşım çok haklı gerçekten böyle olmalı, ama makara yapmayacak bir kanarya! İşte bu büyük sorun, böyle bir kanarya varmıdır? kanaryanın doğasına uygunmudur? Bülbül ötüşü konusu bir ömre sığmayacak kadar zor, bir okadar bilgi gerektiren, başarısız olunduğunu yada olunmadığını anlamak için çok zaman gerektiren bir konudur.
Peki bülbülün makaralı nağmeleri yokmudur? peki şakşakları yokmudur? bütün iş iyi bir kulak ve uğraşacağınız ırkın nasıl bir ötüş düzenine sahip olduğunu bilmekten geçer. Mesela Malinua kanaryanın nerede, kaç nağme arayla, hangi sıraya göre makara yada nağme yapacağını bilen yada büyük bir yüzde ile anlayan üretici, eğer bülbül ötümünü ayrıntılarıyla takip edebilecek ilgi ve özellikle kulağa sahipse (her kulak müziği dinler ama notaları sanatçılar ayırd eder) Malinua kanaryanın ötümüne uygun bir bülbül ders kasedi (CD si) yapabilir. Ben hep Mp3 yaptım ve Cool Edit programında gerekli düzenlemeleri yaptım. Bu program veya benzerleri kulağınızla beceremesenizde nağmeleri resim olarak karşınıza getiriyor. Yakın nağmeleri resim olarak tanıyıp vede dinleyerek yerli yerine oturtabiliyorsunuz. (Ben hit kır denilen nağme bile olduğuna inanmadığım sesi malinualarıma hiç dinletmedim)
Hemen birileri bu yazıyı okuyunca makaralı şak şaklı bülbül nağmesi kanaryaya dinletilirmi enayi, kanarya bozar, diye aklından geçirecektir, çoğu bu işle uğraşan acemi değilse zaten dinletmez ama mesele bunları dinletmek hatasız yapmalarını sağlamaktır. Birde bu nağmeleri bozmayan kalite yavrular yetiştirilince nasıl olur. Bunu düşünmeyi size bırakıyorum. Madem adam gibi yapılacak bu iş, madem mükemmelciyiz, madem herşeyi çok bilip başkalarının yaptıklarına hata bulup şevkini kırıyoruz.
Kolay nağmeleri her kuş öter. Zorun zevki, keyfi başkadır oldumu zor olacak. Ben böyle düşünüyorum.
Eğer kırık kuşlarla bu iş yapılacaksa bir border baba yada anne ile bir malinua nın kırığının ne ötebileceğini tahmin edebilirmisiniz? Yavruların kaç tanesi birbirine benzer özellikte yada ne ötecek? İnanın her biri iki ayrı kanın değişik özelliklerine doğru kayıyor ve bir standart yakalamak zor. Hatta yakaladığınızı düşündüğünüz iyi bir yavruyu ne ile eşe atıcaksınız yavru ne kadar, tesadüfen iyi öten kırık babasına benzeyecek ve ne ötecek.
Kırık kanaryayı yetiştirmekden ziyade bu tarz bir eleme ve ırk karışımını yaparak bir ötüm kanaryası soyu (ki bu soy size ait ve emsalsiz olacaktır) yetiştirmek ne demektir? Bir malinua kaç yıllık bir sürede eğitilmiş kanı düzene sokulmuş ve ari ırk haline getirilmiştir. Kırık kanaryaların her yavrusu ötüş olarak muhakkak geçmişinden gelen bir ırka daha yakın ve biri diğerinden değişik olacak tam bir homojen karışım elde edilemeyecektir.
Eğer illaki kırmak lazım diyenler kırsınlar, başarmanın zorluğu bir yana bu ırk ötüm tarzını yakalamak bir kaç yıla sığmayacaktır, acemi arkadaşlarım bunu muhakkak bilerek bu işe başlamalıdır. Ben yarışmalarda gördümki yaşlı bülbülcülerden çok Anadoludan gelen 30-40 yaşlarındaki bülbülcüler daha başarılı. Kendimce bunun sebebi eski bülbülcülerin bir ömür uğraşarak yetiştirdikleri kanaryaları elmas gibi alıp işlemeye devameden ve ömrünü yine bu yolda tüketen diğer kişilerden edindikleri kanaryalar ile yola devam etmeleri olmuştur. Nerden biliyorsun derseniz sorduğumda, Bülbülcü ahmet efendinin babasından kalma kanaryalarını torunu 65 yaşındaki bilmem kim öldüğünde ailesinden alarak devam ettirdim diyenler oldu. Kırık yapıcam diyenler sözü geçen zamanı iyi hesaplayın. Birkaç insan ömrü üzerinde bir zamanda yetiştirilmiş kanaryaları üretme hayali çok uzak, bu işi kırıkla yapacaksanız böyle bir kanarya soyu bulursanız daha kolay olur kanaatindeyim.
Zaman ayarlayıcı basit saatli pirizlerden almanı tavsiye ederim. Ben sabah gün doğumunda piriz ayarıyla derse başlatıyordum 45 dakika ders 15 dakika dinlenme olacak şekilde öğlene kadar, öğlen memur mesaisi 12.00 ile 13.00 arası boşluk ve akşam hava karardığı anda kapanacak şekilde ayarlamıştım. Boşluklar çok önemli kuşlar o arada hemen derse giriyor sürekli kaset dinlemek strese sokuyor ve ders yapmalarını engelliyor. Özellikle sabah ilk saatler kuşların en çok dinledikleri zaman. Akşama doğru artık ders kuşları pek ilgilendirmiyor. Yada ben öyle gözlemledim.
Teybin sesi normalden biraz daha düşük olmalı kuşların ders yaparkenki cıvıltılarını bastırmayacak kadar. Yüksek ses kuşları ürkütüyor. Kuşların işitme duyuları çok iyi bizim zor duyduğumuz sesleri bile rahatlıkla duyabiliyorlar.
Bülbül eğitimi verilecek kanaryalara diğer kanaryalar gibi düşünerek nasılsa ötüş kuşu bunlar verelim bi karışım diyemezsiniz. İlk önce kuşların tamamen dengeli beslenmesini sağlamalısınız. Ben bazılarının yaptığı gibi eğitim süresince düz yem vererek kuşa işkence etmekten yana değilim. Ancak çok dikkat etmek lazım erken kızmaları ve ötüşe geçmeleri demek az nağme yapmaları, bozuk nağmelerle donanmaları ve daha kötüsü emeğin boşa gitmesi anlamına gelir. Sadece bu sebeple kuşların geç ötmeleri için elma yeşillik ve benzeri besinlerle kızışmalarının gecikmesini sağlamak nijer gibi kızdırıcı yemlerden kaçınmak gerekir.
Başka arkadaşlarımız ve ustalarımızda benim unuttuğum veya kendilerine yanlış gelen konuları ekleyerek yardımcı olacaklar.
Bu yazıyı büyük bir keyifle yazdım Allah kolaylık versin inşallah istediğiniz gibi yavrular alırsınız emeğiniz boşa gitmez.
Size daha önceden elimde bulunan ve çok faydalı olduğunu düşünerek sakladığım bülbüllü kanarya ve ıslahını çok güzel açıklayan bir makale sunmak istedim. Saf ırk kanarya ile uğraşmanın bile ne kadar zor olduğunu ve uzun zaman aldığını güzel anlatıyor.
Yeni bülbülcüleri Kırıklarla uğraşması yönünde bilgilendirenlerinde faydalanmalarını umarım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder